A sípályákon a hó jelentősen növeli a szemre nehezedő fény- és UV terhelést. Többek között ezért van szükség síszemüvegre. De mit kell tudnia egy jó síszemüvegnek? És mit tehet az, akinek látásjavító eszközre is szüksége van? Polgár Józsefet, a Zeiss szakértőjét kérdeztük.

UV Extra TÉL: Milyen speciális tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó síszemüvegnek?

Polgár József: Fontos, hogy a lencse torzításmentes legyen, sízésnél ez biztonsági kérdés! Emellett a színezése is fontos. Olyannak kell lennie, ami napos és borús időben egyaránt kellemes a szemnek és fokozza a kontrasztot, hiszen így lesz éles a sportoló látása. Borús időben egy túl sötétített szemüvegben egyszerűen nem lát a síző, nem vesz észre egy bukkanót vagy egyéb terepakadályt, jobb bele sem gondolni!

UV Extra TÉL: Mivel lehet biztosítani a megfelelő kontrasztot?

Polgár József: Elsősorban szűrőkkel. Egy jó minőségű szűrővel ellátott szemüveg, legyen szó sí- vagy sport szemüvegről, szürkületben és verőfényes nappal is megfelelő viszonyokat biztosít a szemnek, ilyen például a Zeiss Sonar lencse, ami sí- és snowboard szemüvegekhez is elérhető. Mivel a hó nagyon sok fényt ver vissza és az UV sugárzás is erősebb a hegyekben, ezért nagyon fontos, hogy védelmet kapjon a szem és a szem körüli bőr is, hiszen komoly terhelést kaphatnak.

UV Extra TÉL: Mit javasolhatunk annak, aki látásjavító szemüveget visel? Hogyan válasszon síszemüveget?

Polgár József: Több megoldás létezik. Az nagyon kényelmetlen volna és nem is igazán biztonságos, ha valaki a szemüvegét felvenné a síszemüveg alá. Éppen ezért a legtöbb gyártó kínál a minőségi síszemüvegekhez egy olyan clip-in megoldást, aminek segítségével a lencsék, akár egy lornyon, bepattinthatók a síszemüveg belsejébe. Így az éles látás és a szem védelme is garantált. Az optikákban eladott síszemüvegeink mellé sokan kérnek ilyen kiegészítőt, népszerű megoldásnak számít az ilyen „miniszemüveg”. Ugyanakkor, aki szívesen visel kontaktlencsét, azt is hordhatja sport közben, ebben az esetben nem kell semmilyen kiegészítő eszköz.

UV Extra TÉL: Mit ajánl azoknak, akik nem síznek, de szívesen túráznak télen vagy korcsolyáznak?

Polgár József: Egy sportszemüveg télen is és nyáron is jó szolgálatot tesz. Havas helyeken vagy víz közelében, ahol a visszatükröződés fokozza a káros hatást, elengedhetetlen. Ha ilyen célra keres valaki napszemüveget, nagyon fontos, hogy ne csak UV szűrős, hanem polárszűrős legyen. Ez ad teljes védelmet. A sportszemüvegek általában íveltebbek, mint a városi viseletre szánt társaik. A kínálatunkban található modellekhez választható a színezés, hiszen attól függ mi az ideális megoldás, hogy milyen tevékenységhez szeretné viselni valaki. Egészen más az igénye egy tájfutónak és egy golfozónak, de mindkét esetben nagyon fontos, hogy óvják a látásukat. Ezért érdemes az optikában szakemberrel konzultálni, aki tudja, hogy milyen színezettségű lencse lesz a legmegfelelőbb.

UV Extra TÉL: Az íveltségen túl, miben tud többet egy sportszemüveg egy hagyományos napszemüvegnél?

Polgár József: Általában strapabíróbb az anyaga ezeknek a szemüvegeknek, polikarbonátból készülnek, ami törés és ütésálló. Emellett a sportszemüvegekhez elérhető több praktikus kiegészítő. Szivacsos betét például, ami a síszemüvegeknél is jól jön, ha esünk vagy ha fúj a szél. A pántok is jó szolgálatot tesznek, hiszen nem mozdul el a szemüveg. Aki gyakran sportol, annak mindenképpen megéri beruházni egy ilyen szemüvegbe.

UV Extra TÉL: Ön mit választana egy téli túrához?

Polgár József: Egy fényre sötétedő darabot! Van olyan lencsénk, ami 60 százalékos alapszínnel készül, de képes egészen 90 százalékig sötétedni fény hatására. Ezek a napszemüvegek a hütte árnyékos teraszán és a vakító sípályák mellett is tökéletes kényelmet és védelmet biztosítanak.