Autót vezetni mindig felelősség, de télen a rossz látási viszonyok, a csúszós utak, a szél és a csapadék miatt még több elővigyázatosságot igényel. Néhány olyan tényre szeretnénk felhívni a figyelmet, ami befolyásolja észlelésünket, ha nem vigyázunk kellőképpen.

1. Az UV sugárzás télen is lehet erős

Minden télen elmondjuk, hogy nagyon téved, aki a nyár végén tokba teszi és elrakja napszemüvegét, ugyanis bár a nap alacsonyabban jár és hosszabbak az éjszakák, az UV sugarak ilyenkor is jelen vannak és árthatnak. Főleg, ha hó is hullik, a csodás fehér takaró ugyanis visszaveri a sugarak 80 százalékát, így akár magasabb is lehet a káros hatás, mint egy felhős napon a városban. 

Hogy mi köze az UV sugaraknak a vezetéshez? Egyfelől a magas dózisú káros sugárzás miatt a szem gyorsabban fárad, így veszélyes egy hosszabb utat bevállalni. Ha egész délután hunyorgunk a hó miatt, akkor pár óra múlva a szürkületi időszaknak fáradt szemmel kell nekivágnunk, ami veszélyes vállalkozás. 

Jó hír, hogy egyre több autó szélvédője UV szűrős, de 100 százalékos védelmet csak néhány francia márka és a magas kategóriájú modellek kapnak, így érdemes napszemüveget vagy UV szűrővel is ellátott látásjavító szemüveget viselni a vezetéshez télen is. 

2. Kontrasztot is javítanak a szűrők

Mivel szürkületben csökken a különbség az egyes tárgyakról visszaverődő fény mennyiségében, ezért kevésbé tudjuk őket elválasztani egymástól.

Beleolvad az oszlop a cserjésbe, a kivilágítatlan bringás a sötét útszakasz aszfaltjába. Szinte mindenki, aki rendszeresen vezet, fel tud idézni legalább egy olyan élményt, amikor az, hogy későn vett észre valamit az úton ijedtséget vagy bajt okozott. Tudják ezt a lencsegyártók is, ezért fejlesztettek ki olyan, speciális szűrőket, amelyek segítenek ködben, esőben, hóesésben is élesen látni. Erre azoknak is nagy szüksége lehet, akiknek egyébként nem kell szemüveget viselniük.

3. Veszélyesek a pocsolyák

Nemcsak vezetéstechnikai tudásra van szükség, ha valaki esőáztatta utakon vezet, hanem egy olyan bevonatra is, ami csökkenti a visszacsillanásokat. Ezek ugyanis torzítanak, rontanak a látásélességen. De a visszacsillanások elleni harc nem a bevonatoknál kezdődik! Az első lépés a karcmentes lencse. A karcolódások ugyanis a visszacsillanást szétszórják tovább rontva a helyzeten. 

Vagyis mindig tiszta, folt- és karcmentes szemüvegben üljünk volán mögé, ez talán triviálisnak hangzik, de sokan mégsem tartják be. Ha igazán fontos számunkra a biztonság, akkor érdemes egy visszacsillanásmentesítő bevonattal is ellátni azt a szemüveget, amelyet az autóban szoktunk viselni. 

 

+1 Vannak kifejezetten vezetéshez ajánlott szemüvegek

A fent felsoroltak mindegyikét, sőt ennél is többet tudnak a kifejezetten vezetéshez kifejlesztetett lencsék. Szinte minden nagyobb lencsegyártó kínálatában megtalálható ez a kategória. Mindről elmondható, hogy úgy tervezték, hogy kímélje a szemet, csökkentse azokat a hatásokat, amelyek miatt a szem fárad, nehezebben fókuszál. 

Szűrőik a szembejövők LEDjeinek ragyogását, a visszacsillanást is csökkentik, szűrik az UV-t és persze javítják a kontrasztot. Választhatóak dioptria nélkül vagy látásjavító, akár progresszív lencsékkel is. Ez utóbbiak torzításmentes darabok, melyek valódi segítséget jelentenek, hogy az utat, a GPS-t és a sebességmérőt is tisztán, élesen lássuk. 

Vigyázzunk magunkra az utakon is!