Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke sokat van úton, így pontosan tudja milyen fontos, hogy ne fáradt szemmel üljünk a volán mögé és télen is védekezzünk a napfény és az erős reflexiók ellen, amelyek akár teljesen el is vakíthatnak, komoly veszélyt okozva a közutakon.

Télen az utakon

UV Extra TÉL: Sokan hivatkoznak arra, hogy az autók szélvédője is UV szűrős és télen kevesebb a fény, ezért nem használnak napszemüveget a vezetéshez. Igazuk van?

Szabadi Zsolt: Télen rövidebbek a nappalok, de havas vagy nedves utakon a visszacsillanások ugyanúgy jelen vannak és ezektől nem véd meg teljesen a szélvédő. Ráadásul nem minden autónak és nem egyforma mértékben van védelmet biztosító üvege. A francia autóknál gyakori és természetesen a prémium kategóriás gépkocsiknál is, de egy átlagos autó esetében nem érdemes erre építeni. Főként a már említett visszacsillanások és napos, téli utakon a fény mennyisége miatt.

UV Extra TÉL: Ezekre a gondokra megoldást nyújt egy jó minőségű napszemüveg?

Szabadi Zsolt: A polarizált lencsék jelentik a legjobb megoldást. Aki egyszer már viselt ilyet, nem fog visszatérni a hagyományos napszemüvegekhez. A polárszűrő a túlzott fényterheléstől és a visszacsillanásoktól is megvédi a szemet. Jelenleg ez a legjobb választás.

Felkészülés a síelésre

UV Extra TÉL: Olyan extrém helyzetekben is, mint mondjuk a sípályák vagy téli, hegyi túrák?

Szabadi Zsolt: Ott kiemelten fontos, hogy jó minőségű napszemüveget használjunk, lehetőleg polarizált lencsével! Bár ma már a legtöbb optikai szemüveg is UV szűrős, van amelyik lencse anyagában, más típusokra külön UV védő réteg kerül, érdemes erről megkérdezni az optikusunkat, és kiválasztani a viselő számára ideális megoldást.

Kontaktlencsében a sípályán

UV Extra TÉL: Mi a helyzet a kontaktlencsékkel, védik a szemet, viseljünk mellé napszemüveget?

Szabadi Zsolt: Aki kontaktlencsével sportol, annak a lágy lencsék a legmegfelelőbbek. Ezek egy része ugyan szűri az UV-t, de a fénytől nem kíméli a szemet. Aki mondjuk vagányan végigsíel, csak lencsében egy napot, az valószínűleg a hüttében már a pohárig se fog ellátni. Az egész napos hunyorgás, a sok visszaverődő fény és az esetenként erős szél nagyon megterheli, elfárasztja a szemet. Ezért érdemes sport közben is napszemüveget vagy UV védős síszemüveget viselni.

+1 tipp

UV Extra TÉL: Milyen tippeket adhatunk a szemüveget viselőknek a téli időszakra?

Szabadi Zsolt: A párásodás elleni küzdelem mindig szóba kerül, ha beköszönt a hűvös idő. Én elsősorban a páramentes bevonatokat szoktam javasolni, aki most készíttet szemüveget mindenképp kérdezze meg optikusát a lehetőségekről. Ha a már meglévő és ilyen réteggel nem rendelkező szemüveget akarjuk kezelni, akkor spray és gél állagú készítmények között válogathatunk Ezekben a tartósság a legfőbb különbség. A spray általában csak egy napra, a gél hosszabb időn át fokozza a gyors páramentes0tést. Jó tudni, hogy az, hogy meddig lesz párás a lencse, nemcsak a kezelés fajtájától, hanem az időjárástól is függ. De fontos foglalkozni a párával, mert kényelmi és biztonsági kérdés is, hogy meddig botorkálunk szemüveg nélkül vagy párás lencsékkel.