Aki télre félreteszi a napszemüveget az komoly hibát követ el, ebben az időszakban ugyanis, annak ellenére, hogy kevesebb a napos órák száma, ugyanúgy szüksége van a szemnek védelemre, mint a nyári időszakban. Garbár Tamás optometrista, a Hoya Lens Hungary Kft. szakértője ad tippeket.

Téli vezetés

UV Extra TÉL: Milyen a tél, a hideg idő okozta problémákra kínálnak megoldást a nagy gyártók szemüveglencséi?

Garbár Tamás: Télen a legfőbb kihívást a korai sötétedés jelenti. Sötétben a pupilla kitágul és emiatt jelentősen romolhat a látás minősége. Ekkor nehezebben megy az olvasás is vagy ami még komolyabb problémát jelent, a szürkületben vagy éjszaka történő vezetés extra kihívásokat jelent a sofőröknek. A nem megfelelő szemüveg hordása, vagy rosszabb esetben a szemüveg nélküli vezetés balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Az olvasási nehézségekre tökéletes megoldást jelenthet akár egyszerű olvasószemüveg is, de aki a legjobb lehetőséget keresi, az multifokális (más néven progresszív) szemüveget vásárol. Amennyiben a vezetés megerőltető, a HOYA Enroute szemüveglencséit ajánlom. Ezek a lencsék kifejezetten a ködben, esőben, hóban való vezetésre lettek kifejlesztve.

Páramentesség

UV Extra TÉL: A páramentességre milyen megoldások léteznek?

Garbár Tamás: A tükröződéscsökkentő felületkezelés mellé vízlepergető réteg is kérhető, melyet mi automatikusan biztosítunk. Ez biztosítja, hogy a mikroszkopikus vízcseppek a lencse felületén minél könnyebben elpárologjanak. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a fizikát nehéz becsapni. Amennyiben a téli mínuszokból a kellemesen temperált szobába vagy helységbe belépünk, a pára biztosan meg fog jelenni a lencse felületén. Ennek felszívódását gyorsíthatjuk páramentesítő folyadékkal vagy a páramentesítő törlőkendővel.

UV védelem

UV Extra TÉL: A szemüveglencsék mekkora része biztosít UV védelmet? Milyen mértékűt?

Garbár Tamás: Minden magas törésmutatójú (más néven vékonyított) szemüveglencsénk 100%-os UV védelmet biztosít extra felár nélkül, illetve lehetőség van arra, hogy a hagyományos szemüveglencséinket is szintén 100%-os UV védelemmel lássuk el. Lényeges megemlíteni, hogy már nem csak a szemből érkező UV sugarak ellen tudunk védekezni! A HOYA UV Control felületkezelése a hátulról érkező, a lencse felszínéről visszatükröződő UV sugarakat is képes blokkolni, így már 360°-os védelmet biztosít a szemüvegviselőknek.
Télen a hó extra veszélyt hordoz magában, hiszen ilyenkor az UV sugárzás nem csak felülről érkezik, hanem a hóról visszatükröződve alulról is. Kifejezetten veszélyes lehet ez síeléskor. Védeni kell a szemünket, hiszen a túlzott UV sugárzás károsíthatja a szemlencsét és a retinát is. Ne feledkezzünk meg a szemkörnyéki bőrről sem, ami sokkal vékonyabb, mint bárhol máshol a testünkön. Védelem nélkül a bőr hamarabb öregszik, vagy súlyos esetben akár a bőrrák kockázatával is számolni kell.

+ extra tipp:

Az UV védelem mellett lehetőleg keressük a polarizált megoldásokat is! A polarizált napszemüveglencsék amellett, hogy 100%-os UV védelmet biztosítanak, kiszűrik a vakító tükröződéseket is, ezzel biztosítva az egészséges és kristálytiszta kontrasztos látást.

Ápolás

UV Extra TÉL: Más ápolásra vagy gondoskodásra van-e szüksége a lencséknek télen?

Garbár Tamás: A szemüveg mindig gondos törődést és ápolást igényel! Ez nincsen máshogy télen sem. Lehetőleg mikroszálas törlőkendőt használjunk, illetve törölgetés előtt öblítsük le a szemüveget csapvízzel. Kerüljük a vegyszereket, szappanokat, mert ezek olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek a lencse felületkezelését megtámadhatják. Mindig használjunk az optikusunk által javasolt tisztító spray-t, illetve télen érdeklődjünk a páramentesítő megoldásokról!