A tél sok öröme mellett számos bosszúságot is tartogat, a hólapátolástól a szemüvegek párásodásáig. Belépni valahová és homályos lencsén át pislogni, ez minden szemüvegviselő számára ismerős helyzet. De nem ez az egyetlen nehézség, amivel a hideg időben meg kell küzdeni. Sipos Anita optometrista, az Optic World hálózatvezető szakértője adott tanácsokat, hogy könnyebb legyen a tél szemüvegben.

Száraz szemek

UV Extra TÉL: Gyakori panasza hideg időben, hogy az érzékeny szem könnyezik. Mi ennek az oka?

Sipos Anita: Sokan szenvednek a téli hideg levegő okozta szemszárazságtól. Könnyezés, viszketés, számos kellemetlen tünet kíséri ezt a jelenséget. A valós ok az, hogy a hideg, alacsony páratartalmú levegő, főként széllel karöltve, hamar elpárologtatja a szemgolyónk felszínét óvó könnyréteget. A meleg szobában se sokkal jobb a helyzet, hiszen sok fűtési mód is szárítja a levegőt. Nem véletlen, hogy kis gyermekek mellett télen az anyák párologtatnak, ez nemcsak a babáknak, de a szemünknek is jót tesz.

UV Extra TÉL: Mit tehetünk a szem kiszáradása ellen, a párologtatáson túl?

Sipos Anita: A szemüveg, így a napszemüveg is óvja a szemet, csökkenti a kiszáradás kockázatát. Ha mégis érezzük a tüneteket, akkor érdemes lubrikáló szemcseppet alkalmazni. Ezek a készítmények nedvesítő és olajos összetevőket is tartalmaznak, ami lassítja a könnyfilm réteg elpárolgását, így óvja a szemet. Minden optikában tartanak ilyet, érdemes a vásárlásnál megemlíteni, hogy téli szemszárazságra keressük a megoldást.

Magas UV terhelés

UV Extra TÉL: Télen is viseljünk napszemüveget?

Sipos Anita: Sokan legyintenek az UV veszélyre télen, mondván ez a napos nyarak gondja. Sajnos nincs igazuk. Bár a hideg hónapokban kevesebb a napsütés, hiszen később kel és korábban nyugszik a nap, és napközben is gyakrabban zavarja köd vagy felhő a napsütést, mégis foglalkozni kell a kérdéssel szeptember után is. A hó ugyanis jelentősen megemeli a káros sugárzás mértékét.

A havas táj sokkal veszélyesebb, ha UV terhelésről van szó, mint a tengerpart. A fehér hó ugyanis a sugárzás száz százalékát visszaveri, szemben a vízzel, ami elnyeli egy jelentős részét. Amikor tehát fehér a táj, akkor a nyári UV sugárzás többszörösét is kaphatja szemünk. Ezért kiemelten fontos, hogy a síszemüvegek is gondoskodjanak UV védelemről és persze az is, hogy télen is viseljünk napszemüveget. De remek megoldást jelentenek az UV védelemmel ellátott látásjavító szemüvegek is. Mindenki megtalálhatja a számára legjobb megoldást, a lényeg, hogy védjük a szemet.

UV Extra TÉL: Minden lencse UV szűrős?

Sipos Anita: Nem, de minden gyártónál megtalálhatóak az UV védelmet nyújtó szemüvegek. Van, ami anyagában szűrős, máshol egy speciális réteg látja el ezt a feladatot. Általában nem jelent jelentős plusz költséget, hogy ilyen lencsét vásároljunk, az optikákban pedig segítenek kiválasztani a megfelelő lencsét. Kérdezzünk bátran!

Párás szemüveg

UV Extra TÉL:  Minden szemüvegesnek nehéz perceket szerez a bepárásodó szemüveg. Ez ellen mit tehetünk?

Sipos Anita: Az érkezési vakság vagyis az pár perc, amit egy szemüveges ember él át, amikor a hidegből belép egy meleg helyiségbe kellemetlen velejárója a télnek. Ugyanakkor egy természetes jelenség, hiszen a lehűlt lencsékre a meleg hatására lecsapódik a nedvesség. Ha megelőzni, megszüntetni nem is tudjuk ezt jelenséget, lerövidíteni könnyen lehet! Sok lencsegyártó készít páramentes, vagy éppen vízlepergető bevonatokat. Ezek nem engedik, hogy páraréteg alakuljon ki huzamosan a szemüvegen. Akkor is van segítség, ha nem ilyen lencsét választottunk. A kifejezetten a szemüveglencsék számára kifejlesztett tisztítószerek között akadnak olyan készítmények, amelyek szintén a pára ellen dolgoznak. Minden optikában kapható ilyen, elérhető áron, érdemes rákérdezni!

Neten terjedő cikkek és videók ajánlják a vékony szappanréteget, mint a párásodást megelőző módszert. A szakértő szerint azonban ez többet árt, mint használ. A lencséken lévő különféle bevonatok ugyanis reakcióra léphetnek a lúgos szappannal, így a lencse károsodhat.