Hurrá, itt a nyár! Végre nyaralunk! Strandpapucs, törölköző, fürdőruha, naptej bepakolva. Nem felejtettél el mégis valamit? De, a kontaktlencsét és a napszemüveget! Érdemes a nyári időszakban átbeszélni pár dolgot a helyes kontaktlencse viseléssel kapcsolatban, tarts velünk!

Kontaktlencse nyáron is!

Nyáron sokan választják szemüveg helyett a kontaktlencsét, hiszen ilyenkor végre fel lehet venni a kedvenc napszemüveget, mely nemcsak divatos, hanem megfelelő védelmet nyújt a káros UV sugarakkal szemben.

Ha szemüveges vagy és szeretnél kontaktlencsét, keresd fel optikusodat és jelentkezz be egy kontaktlencse látásvizsgálatra, betanításra az üzletben dolgozó kontaktlencse specialistához!

Kontaktlencse előnyök és hátrányok

A kontaktlencse viselésnek természetesen vannak előnyei és hátrányai a nyári időszakban is. 

ELŐNY: Nyáron nagy szabadságérzetet ad a kontaktlencse, könnyedén viselhetünk vele napszemüveget és élvezhetjük a lencse adta nagyobb látóteret is.

HÁTRÁNY: Vannak bizonyos alapszabályok, melyekre érdemes odafigyelni és betartani a szemünk egészségének védelmének érdekében.

Mire érdemes odafigyelni?

A kontaktlencse viselés során, főleg nyáron oda kell figyelni néhány alapszabályra, a biztonságos lencse viselés és az egyes betegségek megelőzése érdekében.

A vízparton, strandon sokszor macerássá válhat a lencse felhelyezése, ráadásul nem is biztos, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő higiéniai feltételeket (pl.: szappan, kéztörlő hiánya, koszos csaptelep), mellyel könnyen kárt okozhatunk a szemünknek és nem kívánatos kórokozókat vihetünk fel a lencsével a szemünkre. Érdemes inkább még otthon felhelyezni a lencséket, ahol biztosítva van a megfelelő higiénia.

A lencse nyáron a nagy melegben könnyedén kiszáradhat a magas páratartalom, a kevés pislogás és nem elegendő folyadékbevitel miatt. Este a kontaktlencse levétele ezáltal nehézkes lehet, de kellő odafigyeléssel, megóvhatjuk magunkat és látószervünket a kontaktlencse eltávolítás kellemetlen érzetétől. A nagy melegben ezért érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre és a folyamatos nedvesítésre. 

Keresd fel kontaktlencse specialistádat és kérd, hogy javasoljon szemedhez és lencsédhez való nedvesítőcseppet!

Az uszoda/ medence vize számos veszélyt rejthet a kontaktlencseviselők számára, így, ha strandolni vagy uszodába mész, érdemes napi eldobható lencséket használnod, melyet a nap végén mindenképp a kukába dobj és ne a wc-be! Ezzel megelőzheted, hogy a szemedre felvidd a nem kívánatos kórokozókat, ha pedig mégsem napi eldobható lencsét használsz, akkor érdemes egy erőteljesebb tisztítást végrehajtani hidrogénperoxidos ápolószerrel és a hozzá való speciális katalizátoros tokkal.

 

Napszemüvegre fel!

Hogyha betartod a kontaktlencsével kapcsolatos alapvető szabályokat, akkor valóban felhőtlenül élvezheted a nyarat kedvenc napszemüveged és kontaktlencséd segítségével. A piacon számos modern optikai megoldás, divatos és kényelmes napszemüveg kapható, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Elő hát a napszemüvegekkel és irány a strand!

 

Nem viselhetsz kontaktlencsét? Hasznos információkért olvasd el ezzel kapcsolatos cikkünket!