Az idei tél nem kényeztetett el bennünket, kevés volt a hó, ritka a fagy, az utazást pedig a Covid akadályozta, így a téli sportok háttérbe szorultak. Maradt a séta, a téli kirándulás, amit most, hogy kicsit több a nap, kevesebb a hideg szél még lelkesebben folytathatunk. Van azonban néhány tanácsunk, hogy a tél végi, tavaszi kinti programok alatt is óvjuk szemünket. 

Ha süt a nap, van UV

 

Télen is vigyáznunk kell a látásunkra, mert a sok fény fárasztja a szemet, a káros UV sugarak pedig gyűlnek ilyenkor is. Erről már többször írtunk, de talán mégsem elégszer, hiszen sokan még ma is úgy vélik, hogy a napszemüveg nyári holmi, holott a havas, napos időben kapja a szem a legnagyobb UV terhelést. Jó tehát, ha megjegyezzük, ha süt a nap, akkor bizony nemcsak a melege, hanem a káros hatásai is jelen vannak, így érdemes védekezni ellene. 

Márpedig télen és tavasszal az erdő nem árnyas, hiszen nincsenek lombok, így a túránk teljes ideje alatt ki vagyunk téve a napnak. Sokan számolnak be arról, hogy egy napos kora tavaszi délelőtt megpirult az orruk. Ha a bőr pirosodik, akkor pedig a szem is a kelleténél nagyobb dózist kapott a káros sugarakból.

Kötelező a napszemüveg?

 

Természetesen nem kell minden esetben napszemüveget viselni. Tökéletesen megfelelnek az UV szűrővel ellátott, teljes védelmet biztosító látásjavító lencsék is. A fényre sötétedők a hunyorgást is ki tudják küszöbölni, az áttetsző, nem színezett darabok pedig, a megfelelő réteggel ellátva, a napsugarak káros részeitől tudnak megóvni. Ha a látásjavító szemüvegünk ilyen, vagyis 100 százalékban szűri az UV-t, akkor elég egy sildes sapka, na meg a túrabakancs, és már indulhatunk is. De ha kontaktlencsét viselünk vagy nincs szükségünk látásjavító eszközre, akkor érdemes egy kényelmes, az oldalról beeső sugarak ellen is védelmet nyújtó napszemüveget beszerezni. 

Sporthoz speciálisan 

 

Sokan nem a bakancsot, túrabotot, hanem a bringát vagy épp motort veszik elő a tavasz első jelére. A száraz utak és a tíz fok felé közelítő hőmérséklet vonzó lehet a kétkerekű száguldás szerelmeseinek, de ők sem feledhetik el, hogy a jármű felkészítése mellett a szemük védelmére is gondolniuk kell. 

A motoros sisakok nagy része ma már választható olyan plexivel, ami nemcsak karcálló és páramentességet biztosít, hanem a megfelelő UV védelemmel is el van látva. Ilyenkor a védőfelszerelés egyben a szemünket is óvja. Ha mégsem ilyen a sisak, akkor érdemes egy kifejezetten bringázáshoz vagy motorozáshoz fejlesztett sportnapszemüveget beszerezni. Ezek törésállóak és a rögzítésük is úgy van kialakítva, hogy kényelmesen lehessen viselni őket mozgás közben. 

A lényeg, hogy akár hobbiból, akár versenyszerűen, alkalmanként vagy rendszeresen megyünk ki a szabadba, ne feledkezzünk meg arról, hogy ahogy a lábunkat egy kényelmes és strapabíró cipővel, úgy szemünket egy UV szűrővel ellátott, a bejutó fény mennyiségét is szabályozni képes szemüveggel óvjuk.

 

Ha az is érdekel, hogyan érdemes felkészülnie annak, aki szemüvegesként sokat vezet városban, olvasd el ezt a cikkünket is >>