Akik sofőrként dolgoznak bizonyára már megtalálták azt a vezetéshez leginkább kényelmes szemüveget, ami védi szemüket, javítja látásukat és támogatja a perifériás látást is. De mi a helyzet azokkal, akik csak rövid utakat tesznek meg és ki-be ugranak a kocsiból-kocsiba? Összeszedtük hogyan tehetik egyszerűbbé a városi autózós szemüveges létet az optikai fejlesztések. 

Párás szemmel

Télen nem a meghatottság, sokkal inkább a hideg lencsékre lecsapódó nedvesség cseppektől homályos a látásunk. Ha az autó még meleg, akkor bizony a volán mögé behuppanva is elérhet minket ez a probléma. Ilyenkor, ha nem sietünk épp, akkor megvárhatjuk ameddig a pára eloszlik, ezt egyébként páramentesítő rétegekkel gyorsítani is lehet. A legpraktikusabb, ha eleve olyan lencséket készíttetünk, amelyek rendelkeznek ilyen bevonattal. Ha nem került rá ilyen réteg, akkor kénytelenek vagyunk időről időre kezelni. Vannak spray és gél állagú készítmények, ezek között a különbség a tartósságban van. A gél állagúak hosszabb ideig segítenek páramentesíteni a lencsét. 

 

Kint is jó meg bent is

A fényre sötétedő lencsék úgy óvják szemünket az UV sugaraktól és kímélnek meg a folytonos hunyorgástól, hogy ezért nem kell semmit tennünk. Nyugodtan otthon felejthetjük a napszemüveget, hiszen a látásjavító eszközünk ellátja azokat a feladatokat is, amelyekért a napszemüveget megvásároljuk. Ma már a fényre sötétedő lencséket olyan technológiával készítik, hogy nagyon gyorsan alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz vagyis, ha kilépünk a napra egy sötét épületből, akkor sem marad védelem nélkül a szem.

UV védelmet egy teljesen áttetsző lencse is tud biztosítani, a színezett üvegek azonban a szembe jutó fény mennyiségét is szabályozzák, így teljes körű védelmet és kényelmet biztosítanak. A régebbi darabok, mivel az autók szélvédője UV szűrős, nem működtek a volán mögött. Ma már azonban a nagy gyártók kínálnak olyan fényre sötétedő lencséket, amelyek a kocsiban is reagálnak a fény változásaira.

Torzítás nélkül

A progresszív lencsék viselőinél volt jellemző probléma, hogy a távol és közel látásra is ideális szemüveg a perifériás látást nem igazán támogatta, itt torzult a kép. Mivel a szó szerinti széles látókör elengedhetetlen a vezetéshez, ezért ma már erre a problémára is van megoldás. A vezetéshez fejlesztett lencsék esetében kifejezetten ügyeltek arra a szakemberek, hogy ezeknél a torzítás minimális legyen. 

Akkor amikor volán mögé ülünk nemcsak saját magunkért, hanem másokért is felelősséget vállalunk, ezért kiemelten fontos, hogy mindig olyan látásjavító eszközt használjunk, ami biztosítja számunkra az éleslátást és kíméli, védi szemünket.

 

Ha az is érdekel, hogyan érdemes felkészülnie annak, aki télen hosszabb útra indul, olvasd el ezt a cikkünket is >>