Nem félnünk kell, hanem tudatosan védekeznünk káros hatásaikkal szemben, hogy élvezhessük melengető fényüket és szervezetünk számára elengedhetetlen energiájukat. De mi ellen és hogyan érdemes védekezni?

A leggyakoribb betegség

Ma Magyarországon a súlyos felnőtt- és időskori látásromlás vezető oka az AMD vagyis az időskori makula degeneráció. 22,7 százaléka a betegeknek ebbe a csoportba tartozik, jócskán megelőzve a cukorbetegségből fakadó látásromlás arányát. Az AMD kialakulásában jelentős szerepet játszik az oxidatív stressz, melyet tavalyi cikkünkben dr. Serfőző Csilla így ismertetett:

Az UV sugarak biológiai hatása az úgynevezett oxidatív stressz, ami sejtszöveti károsodáshoz vezet. Ez a sejtszinten tapasztalt negatív hatás okozza a fenti megbetegedéseket, ezt kell megakadályoznunk, ha meg akarjuk előzni a problémákat.

A test is védekezik, sőt regenerálódik is. Vagyis, ha kis mértékben éri a bőrt, szemet sugárzás, akkor annak káros következményeit a szervezet képes korrigálni, a sejteket helyreállítani. 

Ha azonban kiterjedt az ártalom vagy hosszú időn át, illetve gyakran jelentkezik efféle terhelés, akkor a test nem lesz képes a teljes megújulásra, maradni fognak sérült sejtek.

Megelőzés

A WHO adatai szerint 2020-ban mintegy 1,1 milliárd ember élt látáskárosodással a Földön, nagyjából fele-fele arányban a közeli, illetve a távoli látásuk miatt érintettek. Az egészségügyi világszervezet szakembereinek becslése szerint ez a szám jelentősen nőni fog az elkövetkező harminc évben. Az okok között az idősödő populáció, az életmódunk megváltozása (rengeteg időt töltünk mesterséges fényben) és az orvosi ellátás hozzáférhetőségének korlátozottsága szerepel. Akkor a napsugarak nem is számítanak? Merül fel a kérdés. De! Csak áttételesen jelenik meg hatásuk. A kumulatív UV sugárzás negatív következményeit elsősorban az idősebbek érzik, hiszen az évek során összegyűlt káros sugárzás náluk fejti ki hatását.

Nemcsak a szem

Az UV terhelés azonban nemcsak a látást és a szemet károsítja, hanem a bőrt is. Amikor a napszemüvegek védő hatásáról beszélünk, akkor a szem környékének finom hámrétegének védelméről is szót kell ejtenünk.

Dr. Szondy György bőrgyógyász elmondta, hogy ezen a területen viszonylag laza a kötőszövet, így könnyebben károsodik, gyorsabban öregszik. Gondoljunk csak Clint Eastwood napcserzette arcának ráncaira.

A bőrgyógyász azt is elmondta, hogy basilioma, ami a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat, ma már a fiataloknál is egyre gyakrabban fordul elő. Régen ez a betegség az időskor sajátja volt, most azonban már tizenéveseknél is jelentkezik a betegség.

Botox helyett napszemüveg! – szól a szakember tanácsa, ez ugyanis nemcsak a ráncok kialakulását lassítja, hanem a daganatos betegségek kockázatát is csökkenti.

Ami véd

És valóban a legjobb védelem az UV ellen, ha megakadályozzuk, hogy eljusson a szem vagy a bőr belsejébe. Ennek pedig a napszemüveg mellett a sildes sapka és a könnyű anyagból készült felsőruházat a legjobb módszere. De a legnaposabb órákban 11 és 15 óra között legjobb, ha kerüljük a napot, bent maradunk vagy legalábbis árnyékba húzódunk.

Kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!