Az Uv Extra Tél kampányban már többször írtunk arról, hogy miért tévhit, hogy a szemünk csak a nyári napokon szorul védelemre. A káros sugarak télen is jelen vannak, sőt más időjárási tényezők is nehezítik látószervünk dolgát a hideg hónapokban. Mik ezek a veszélyek és hogyan küzdhetünk ellenük? Erről kérdeztük dr. Domsa Patrícia szemész szakorvost.

UV Extra: Sokan panaszkodnak arról, szemüveget viselők és segédeszköz nélkül élők is, hogy télen, ha utcára lépnek elkezdenek könnyezni. Mi ennek az oka?

dr. Domsa Patrícia: Ez egy teljesen természetes folyamat, reflex könnyezésnek hívják. A célja, hogy visszaállítsa a szemet védő folyadékréteget. Hideg időben a fűtött lakásban a levegő nedvességtartalma alacsony, így a szem felszíne is szárazabb. Amikor kilép valaki ebből a meleg, száraz környezetből, a szervezet igyekszik a szemgolyót védő réteget helyreállítani, így elindul a könnyezés. A szeles idő csak ront a helyzeten, hiszen a szél is szárítja a szemgolyó felületét.

 

UV Extra: Tehetünk ellene?

dr. Domsa Patrícia: Természetesen. Műkönny használatát szoktuk javasolni. Ez biztosítja a szemnek a nedvességet, így nem indul el a reflex könnyezés, hiszen nincs szükség a folyadék pótlására.

 

UV Extra: A másik probléma, ami sokakat érint, hogy szürkületben nem igazán látnak jól. Ez is természetes jelenség?

dr. Domsa Patrícia: Igen. A szürkületben a fényviszonyok nem igazán kedvezőek, a kontrasztok elmosódnak, a szemnek nehezebb dolga van. Azoknak, akik vezetés vagy egyéb ok miatt kiemelten fontos, hogy élesen lássanak, érdemes olyan lencséjű szemüveget választaniuk, amely sárgás árnyalatú. Ez ugyanis kiemeli a kontrasztokat, ezzel segítve az éleslátást. Ezt a nehézséget nem szabad összekeverni a szürkületi vaksággal, ami egy keveseket érintő, örökletes betegség.

UV Extra: Az UV védelemről sokan úgy vélik ez inkább nyári téma. Igazuk van?

dr. Domsa Patrícia: Annyira nem, hogy akadnak olyanok, akiket a téli, felhőkön át, szűrve érkező kicsit kékes fény sokkal jobban zavar, mint a nyári szikrázó napsütés. Egyéni, hogy kinek mi kényelmes, mi kellemetlen, ezért azt szoktuk javasolni, hogy ha valaki azt tapasztalja, hogy ez a fajta fény irritálja válasszon egy olyan napszemüveget, aminek a lencséje enyhén színezett.

Uv Extra: És persze UV szűrős!

dr. Domsa Patrícia: Természetesen. De ma már nehéz volna olyan napszemüveget venni, aminek lencséjén nincs ilyen bevonat. Az UV szűrő réteg előállítása ugyanis kifejezetten olcsó, ezért a gyártók nem szokták lespórolni, már a középkategóriás daraboknál is biztosak lehetünk benne, hogy a lencsék meg fogják védeni a szemünket a káros sugaraktól.

 

Forduljon a szakértő optikákhoz, keressen a térképen!