Az UV védelemmel nyáron sokat foglalkozunk, bőrünket speciális úszódresszel, krémekkel, szemünket pedig praktikus vagy épp divatos napszemüveggel védjük. A szemet érő káros hatások azonban egész évben jelen vannak, nem csak a meleg időben kell odafigyelnünk.

1. A tél legbosszantóbb része: a pára

Sajnos a fizikai hatások, mint például az, hogy a hirtelen lehűléstől apró vízcseppek tapadnak a szemüveg lencséire, nem megváltoztathatóak, de a velük való együttélés könnyebbé, egyszerűbbé tehető. Erre törekszik a legtöbb lencsegyártó, hiszen különleges bevonatokkal igyekeznek csökkenteni a homályban töltött időt. Idén, amikor a zárt, közösségi terek egy jó részében kötelező a maszkviselés, még fontosabbá válik, hogy a pára gyorsan távozzon.

Az Essilor szakemberei az Optifog felületkezelést ajánlják erre a célra, ami a legtöbb víztaszító rétegtől eltérően vonzza a vizet, vagyis több nedvesség marad a szemüvegen. És bármilyen meglepő, de így nem párásodik a lencse, ugyanis az apró, torzítást okozó vízcseppek helyett a felületen egy vékony filmréteg keletkezik. Vagyis a nedvesség ugyan marad, de a pára torzító hatása nem jelentkezik. A felületkezelés hatékonyságát egy kifejezetten erre a célra fejlesztett tisztítókendővel fokozhatjuk. Szárítani, meleg helyre tenni azonban nem szabad semmilyen rétegkezelt szemüveget, a hőhatás ugyanis árt a felületkezelésnek.

Egy másik hatékony megoldás a pármentesítő spray alkalmazása, mely a ZEISS kínálatában lelhető fel. Ezzel a szerrel időről időre (a gyártó ajánlása szerint legalább 72 óránként) át kell törölnünk szemüvegünk lencséjét, hogy segítsük a lencsére kerülő pára gyors eltűnését. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy az optimális hatás érdekében a maszkot dróttal megfelelően az orrunkra kell illesztenünk, a szemüveget pedig erre kell ráhelyeznünk. Így tudjuk minimalizálni a szemüvegünk felé áramló párás levegő mennyiségét, mellyel a páramentesítő már könnyedén elbánik.

2. Nehezített terep: szürkület és köd

Télen nemcsak a pára ronthatja az érzékelést, a korai sötétedés, a hosszan tartó szürkület is nehezíti az éleslátást, ami sok gond forrása lehet. Az autóvezetésnél kiemelten fontos, hogy pontos képet kapjon a sofőr a környezetéről, érzékelje az úton és az út szélén lévő tárgyakat és személyeket. Ebben is támogatást biztosítanak a kifejezetten vezetéshez fejlesztett megoldások.

Az Interoptik DRIVE lencsék amellett, hogy színükkel a kontrasztokat erősítik, olyan felületkezeléssel bírnak, amely a nehéz látási viszonyok között segítenek szemünknek. Csökkentik a vakító hatást, amelyet a szembejövő járművek fényszórói okoznak, így növelik a vezetés biztonságot. Széles látóteret biztosítanak, hiszen a perifériás látás kiemelten fontos az utakon. Természetesen ezek a szemüvegek is szűrik a káros napsugarakat, vagyis napszemüvegként is megállják a helyüket és akár dioptriás verzióban is kérhetőek, így egyetlen szemüveg minden, vezetés közben felmerülő problémára megoldást ad.

A szemüveges sofőrökre gondolt a Hoya is, hiszen EnRoute névre hallgató egyfókuszú és progresszív kivitelben is kapható lencsére kifejezetten az ő igényeikre lett kifejlesztve. Torzításmentes látómező a műszerfal és a tükrök tekintetében is, valamint pihentetőbb vezetési élmény, ezt ígéri a Hoya lencséje.

 

 3. Síterepen kötelező a szemüveg

Ahogyan arról az UV Extra Tél kampányban már sokszor írtunk a havas lejtők visszaverik a nap sugarait, így fokozzák a szemre nehezedő UV terhelést. Ezért a téli sportszemüvegek legalább annyira fontosak, ha nem fontosabbak, mint a meleg időben a strandon viselt darabok. A téli, sportoláshoz ajánlott szemüvegeknek a káros sugarak elleni védelem mellett még számos feltételnek meg kell felelniük.

A Zeiss dinamikusan ívelt, kifejezetten könnyű keretekkel és az ezekhez illeszkedő, ívelt lencsékkel veszi fel a harcot a téli nap sugarai ellen. A Zeiss Sport technológiának köszönhetően az ívelt felület minden pontján, minden irányba biztosítja az éleslátást, ami komoly előrelépés az eddig megszokottakhoz képest. Ezek a szemüvegek amellett, hogy könnyűek, nagyon ellenálló, nagyobb törés- és karcállósággal rendelkező darabok, mint a városi viseletre ajánlott társaik. A kritikus pontokon párnázottak, így maximális kényelmet biztosítanak és természetesen dioptriás, egyfókuszú vagy progresszív lencsével is kérhetőek.

4. UV védelem a hétköznapokban

Az UV sugárzás azonban nem korlátozódik a hófödte tájakra, ezért a hétköznapokban is gondoskodnunk kell szemünk védelméről. A már jól ismert napszemüvegek mellett speciális megoldásokat is találunk az optikákban. Például a hátulról szemüvegünk lencséjére érkező káros sugarak megszűrésében segít nekünk az Essilor speciális Crizal felületkezelése, melynek segítségével bizonyíthatóan fokozható a védelem.

A gyártó fényre sötétedő Transition lencséit azoknak ajánljuk, akiknek a szeme érzékeny a fényre, így különös odafigyelést igényel. Akkor is kiváló megoldás lehet ez a típusú lencse, ha gyakran változnak körülöttünk a fényviszonyok, hiszen nem kell a szemüveg és a dioptriás napszemüveg cserélgetésével bajlódnunk. Ezek a lencsék az UV mellett a kék fényt is tökéletesen szűrik.

A Hoya kínálatában is megtalálható az a megoldás, mely a szemüveglencse hátsó feléről visszatükröződő káros sugarak kiszűrésére szolgál, a neve UV Control. Ez a felületkezelés teljeskörű védelmet nyújt az UV sugárzás okozta veszélyekkel szemben.

Fontos még említést tennünk a polarizált lencsékről. Tapasztalta már, hogy akkor is zavaró lehet a vakító napsütés, amikor napszemüveget visel? A hagyományos napszemüveglencsékkel ellentétben a polarizált lencsék hatékonyan kiszűrik a visszatükröződéseket, és megszüntetik a vakító ragyogást. Emellett kontrasztosabb látást és rendkívüli kényelmet is biztosítanak, még a legvakítóbb napfényben is – állítja a Hoya szakértője.

5. Tél vagy nyár, a monitor mindig árt

A hideg hónapokban sokkal több időt töltünk a négy fal között és ezzel együtt a különböző monitorok előtt, mint máskor. Ezért szólnunk kell a kék fény élettani hatásairól, illetve az ellene való védekezésről is. A kék fény ugyanis árt a szemünknek és befolyásolja a biológiai óránk működését is, így közérzetünkre is hatással van. A terhelés pedig növekszik, mivel az egyre népszerűbbé váló LED-ek és fénycsövek sokkal nagyobb arányban bocsátanak ki kék fényt, mint a hagyományos izzók.

A kék fény elleni védelemben a hazai gyártású Starlite Blue Block Ultra lencsék kiemelkedően jól teljesítenek. Nemcsak a digitális eszközök használatát teszik biztonságosabbá, hanem segítenek kiküszöbölni a fényvisszaverődéseket is. Vagyis a szemet óvják a fáradástól kiszáradástól, így csökkentve a látásromlás kockázatát. Természetesen ezek a lencsék is zsír, por és víztaszító felületkezeléssel rendelkeznek, hogy valódi kényelmet biztosítanak viselőjük számára.

Ne feledjük azonban, hogy a szem pihentetését, az óránkénti tíz perc pihenőt a legjobb minőségű lencsével sem szabad kihagyni!