Hogy miről van szó? Hát a napszemüvegről! Az UV védelem ugyanis szükséges az év minden szakában, a hideg és szikrázóan ragyogó téli napokon pedig, kifejezetten fontos, hogy óvjuk szemünket. Miért és hogyan? Erről szól immár harmadik éve az UV Extra Tél kampány és ez a cikk is.

Téli veszedelmek

A nap télen is süt, az idei januárban kifejezetten gyakori volt a hideg és napsütéses időjárás, így sok jutott a káros hatásaiból. Ahogyan nyáron, úgy a téli hónapokban is kell a napszemüveg, hogy védelmet biztosítson az UVA és UVB sugarak ellen és megkíméljen minket a hunyorgástól.

A korai szürkület is sokaknak jelent problémát, elsősorban akkor, amikor autót vezetnek és különösen fontos volna, hogy egy vezető gyorsan érzékelje a környezetet. Nem véletlen, hogy a kifejezetten sofőrök számára fejlesztett, a vizuális észlelést támogató szemüvegek lencséi sárgás árnyalatúak, ez a szín ugyanis erősebb kontrasztot biztosít.

 

Idén több a pára

A szemüvegesek egyik leggyakoribb bosszúsága a hideg időben az, hogy a lencsék párásodnak a hirtelen hőmérsékletváltozástól, ami elkerülhetetlen, ha kinti hidegből a szoba melegébe lépünk. Ráadásul a koronavírus járvány miatt több helyen maszkot kell viselni, ami csak fokozza a párásodást.

A különféle szennyeződéstaszító és páramentesítő bevonatok jelentősen könnyítenek a helyzeten, illetve, ha sokáig maszkban kell lenni, akkor javasoljuk az orr merevítős maszk pontos illesztését és a szemüveg ráhelyezését.

Akár hullik a hó, akár nem

A hóval fedett táj, pontosan úgy, ahogy a nagy vízfelületek is, visszaveri a nap sugarait. Ez az oka annak, hogy a téli sportok szerelmesei már régen tudják, télre is kell egy jó napszemüveg. Ami egyébként amellett, hogy megszűri a káros sugarakat és sokak szerint öltöztet, védi az érzékeny szemet a szél okozta kiszáradástól is. Éppen ezért már a nagyobb sétákhoz is erősen ajánlott, téli túrára pedig el sem érdemes indulni nélküle.

Összegyűlik évek alatt

Az UV sugárzás kumulatív, vagyis életünk első percétől gyűlik a szervezetünkben. Nem az egy kis napsütés árt meg, hanem az, hogy folyamatosan kitesszük szemünket ezeknek az ártalmaknak. A kisebb terhelés okozta sejtkárosodást még ki tudja a szervezet javítani, de ha folyamatosan éri a káros behatás nincs ideje regenerálódni. A legjobb tehát, ha megelőzzük, hogy a káros sugarak elérjék a látószervünket, évszaktól függetlenül.

 

Ha kérdése van, vagy tanácstalan, esetleg a legmegfelelőbb optikai megoldások érdeklik, keresse fel a téma szakértőit, az optikai szaküzleteket!