Vannak tárgyak, melyek az ember szívéhez nőnek és dizájnjukon sem fog a divat. A napszemüvegeknél is vannak olyan formák, melyeket 30 éve is viseltek és ma is megfelelnek a trendnek. Mégsem ajánlatos a nagyi szekrényében talált darabot viselni bármennyire is jól áll. 

Kényelmes keret

A szemüveg kerete, ha igazán jó minőségű darabot választunk, akár évtizedekig is megőrzi eredeti formáját. Csupán arra kell ügyelni, hogy az orrtámasz rögzítése és a szárat tartó csukló tökéletesen működjön. Néha elég egy csavart meghúzni. Egy elöregedett rögzítés  elég ahhoz, hogy a napszemüveg ne legyen kényelmes viselet. A lötyögő, folyton elmozduló darabok általában a hajra, homlokra tolva végzik, így a keret állapota tovább romlik, a szem pedig védtelen marad. Vagyis az első, amiről meg kell győződnünk, akár régi, akár új napszemüvegről van szó, hogy elég stabil, jó állapotú-e, ha pedig nem, akkor javíthatóak-e a hiányosságai. Ezt bármelyik optikában meg tudják mondani, sőt az apróbb hibákat akár azonnal orvosolják is a szakemberek. 

A lencsék

Bár az ibolyántúli sugarakat (UV) már az 1800-as évek elején megfigyelték és kutatták, még 10-20 évvel ezelőtt is kaphatóak voltak olyan napszemüvegek, amelyek nem vagy nem megfelelően szűrték ki a káros sugarakat. Éppen ezért hiába tér vissza a divat a cicaszemüvegekhez, a régi lencsék nem alkalmasak arra, hogy megvédjék a szemet, sőt fokozhatják a nem kívánt hatást, hiszen a sötét üveg mögött a pupilla megnagyobbodik, így még több káros sugárzás érheti látószervünket. Hogy milyen mértékű védelem elfogadható? Kizárólag a maximális védelem! A napszemüveglencséknek 400nm-ig terjedően teljeskörű UV védelmet kell biztosítania. Érdemes tudni, hogy a sok éves, örök darabok idővel veszíthetnek UV szűrő képességükből – a lencsék alapanyagának elöregedése, és a mikro-sérülések miatt. A jó hír, hogy kedvenc optikai szaküzletünkben segítenek felmérni napszemüvegünk állapotát, és ha szükséges váltani, akár azonnal egy új darabbal meg is lephetjük magunkat.

5 éve vettem, hordhatom?

Nos erre a kérdésre csak akkor kaphat valaki hiteles választ, ha beviszi a szeretett napszemüveget egy optikába és ott megvizsgáltatja. Persze vannak olyan szempontok, amelyeket bárki meg tud ítélni. Ha karcos a lencse, legyen szó látásjavító vagy napszemüvegről, akkor azt már nem viselhetjük, mert torzítja a látott képet. Ha valamelyik speciális bevonat vagy maga a lencse megsérül, szintén menthetetlen a napszemüveg. Érdemes tudni, hogy aki gyógyvízben használja vagy a tengervíz hatásainak teszi ki a napszemüvegét, annak számolnia kell a fizikai behatások mellett ezzel is. 

Így tarthat sokáig

Sipos Anita, az Optic World hálózatvezetője a megfelelő tisztításra hívja fel a figyelmet. A póló szélével vagy papírzsebkendővel dörzsölt lencsék szinte biztosan sérülnek, ezért kizárólag az optikákban beszerezhető, kifejezetten erre a célra készült kendőket érdemes használni. A bevonatok hőre és a fent említett kémiai behatásokra (sós víz, ásványi anyagokban gazdag gyógy- vagy termálvíz) érzékenyek, ezért strandoláskor vagy ha a szaunába megyünk érdemes levenni a napszemüveget. 

A tengerparti nyaraláson arra is ügyelni kell, hogy ne tapadjanak homokszemcsék a lencsékre. Ha leejtjük a napszemüveget, akkor előbb bő vízzel öblítsük le róla a homokot és csak az összes szennyeződés lemosása után töröljük meg. Így a legkisebb az esélye annak, hogy megkarcolódik a lencse. Egy egész napos viselet után, érdemes tisztára mosni a napszemüvegünket is. Langyos folyó vízzel és egy csöppnyi folyékony szappannal eltávolíthatjuk a nem kívánt szennyeződéseket. Ha napszemüvegünk megszáradt – önmagától – biztonsággal újra viselhetjük, és élvezhetjük az általa nyújtott védelmet.

 

Szakértő tanácsért keresd fel optikusodat!