Évek óta örömmel és kitartóan írjuk cikkeinket, adunk interjúkat és készítünk felvilágosító anyagokat, hogy mindenkihez eljuttassuk azt a fontos információt: védekeznünk kell a nap káros sugarai ellen. A hogyan mellett, most a miértről is beszélünk kicsit.

A napfény szerepe és ereje

A napfény fontos számunkra, örömmel tölt el bennünket egy jóleső napfürdőzés, ám ilyenkor nyáron az extra erős napsütés, extra mértékű UV sugárzással jár, ami veszélyeket is hordoz.

Az UV sugárzásról ilyenkor nyáron sok szó esik, elsősorban a bőr védelme, kerül előtérbe, ám legalább ilyen fontos a szemünk védelme is. Az UV sugárzás ugyan a napfény kis része csupán, mintegy 10 %-a, ám az okozott kellemetlenségek jelentős részéért ez a 10% a felelős.

 

UV ABC

Az UV sugárzás a napfény nagy energiájú része, a fentebb jelzett 3 típusát különböztetjük meg, főként az energiaszintje alapján.

Az UV sugárzás ennélfogva nem csupán a bőrünk felületét érinti, képes behatolni a bőrünkbe, a szemünkbe is, és ott mélyebben fejti ki a hatását, így a szemünkbe is behatol.

Fontos tudni, hogy a bőrünkbe, és a szemünkbe bejutó UV sugárzás káros hatása felhalmozódik az éveink során, folyamatosan káros hatással van ránk, ezért mihamarabb, és folyamatosan kell védekeznünk ez ellen.

A szemünk szempontjából az UV-A és az UV-B sugarakkal kell foglalkozunk, ezek ellen kell védekeznünk is.

Az UV-B sugárzás a szemünk szaruhártyáján áthatol, és a szemlencsébe is bejut, ez felelős a szem szaruhártyájának és a szemlencsének a megbetegedéseiért, leggyakrabban a szürkehályog, és a kúszóhártya kialakulásáért. Az UV-A sugárzás már erősebb, mélyebben behatol a szemünkbe, komolyabb az egészségkárosító hatása is. 

Ez sugárzás a szembe bejutva károsíthatja az ideghártyát, az éleslátás helyét, a sárgafoltot, így látásromlást okozhat, de kutatások igazolják a szemen belüli rákos daganatok kialakulásával is az összefüggést.

Ezzel szemben az UVC sugarak hatása kifejezetten üdvözítő, hiszen csíraölő hatásuk miatt esnek vissza a különböző, elsősorban cseppfertőzéssel vagy érintéssel, terjedő betegségek a nyári időszakban, és nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az UV sugarak segítségével tud a szervezetünk D vitamint termelni, vagyis pozitív és negatív hatásai egyaránt vannak a napsugaraknak a szervezetünkre.

 

A bőr védi magát, lebarnul

Bőrünk, mely testünk első védelmi vonala, igyekszik a napsugarak ellen is védekezni. A hajunkkal védi a fejet és melatonin termeléssel igyekszik csökkenteni a káros hatásokat. Ennek köszönhetően barnulunk, és ez jelzi leglátványosabban, hogy mennyire erős hatása van a napnak.

A bőrünket a jól megválasztott ruházattal, takarással, továbbá az ismert naptejekkel, és krémekkel is tudjuk védeni, ennek a fontosságát mindenki ismeri már.

 

A szemet is óvni kell

A szemünk, és a szemkörnyéki bőr egy speciálisabb részünk az UV védelem tekintetében. A szemünk sem védtelen, hiszen a pupilla szűkülése, a hunyorgás, ezek mind a bejutó fény, és ezzel együtt a bekerülő sugarak mennyiségét hivatottak csökkenteni. De ha sokat vagyunk napon, akkor ez nagyon alacsony hatásfokú védelem. A szemünk esetén csak fizikai védekezés jöhet szóba, vagyis a kalapok, sapkák, amelyek simlijükkel óvják az arcot és a szemeket, valamint a megfelelő optikai és napszemüvegek, amelyek lencséje teljes mértékben alkalmas a káros UV sugarak kiszűrésére.

Valódi védelem

Az első a fizikai védelem, érdemes sapkát, kalapot viselni ezzel takarjuk az arcunkat, sokat számít, ám a szemünk számára a legjobb megoldások:

  • megfelelő napszemüveget viselni
  • dioptriás szemüveg esetében minimum UV szűrős anyagú, de akár fényresötétedő lencsét válasszunk
  • használjunk clip-on napszemüveg előtétes optikai szemüveget
  • kontaktlencse mellé mindenképpen használjunk napszemüveget a teljes védelem érdekében

Hogy milyen a megfelelő napszemüveg? Erről már többször írtunk itt az UV Extra oldalán. Röviden összefoglalva: UV védelemmel ellátott, karcmentes lencse, kényelmes, az orron stabilan ülő keretben.

 

Ha segítségre van szükség a választáshoz, az optikákban dolgozó szakemberek örömmel állnak rendelkezésére. Keresse őket bizalommal!