Sipos Anita optometrista, kontaktológus, aki az Optic World hálózatvezetője, összefoglalta a boltjaikban szerzett tapasztalatokat. A jó hír, hogy egyre többen tudják milyen fontos a gyermekek szemének védelme, legyen szó napszemüvegről vagy dioptriás lencsékről. 

UV EXTRA: Milyen tapasztalatokról számolnak be az Optic World szakemberei? Mennyire keresettek a gyermek napszemüvegek? 

Sipos Anita: Azt tapasztaljuk, hogy évről évre tudatosabbak a szülők. Azok a tévhitek, melyek szerint a gyerek szeme képes megvédeni saját magát a káros sugaraktól, ezért nem szükséges UV védelem számukra, szerencsére kitörlődtek. Egyre több szülő keresi a legkisebbeknek is a napszemüveget és pontosan tudják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy darabnak, hogy valóban megóvja gyermekük szemét. UV szűrős, polár szűrővel is ellátott napszemüvegeket keresnek. De persze a gyermek napszemüvegeknél az ár is lényeges tényező, hiszen szemben a felnőttekkel nem tudnak évekig viselni egy napszemüveget, ahogyan a cipőt, úgy ezt is kinövik. És kisebb „balesetek” is gyakrabban előfordulhatnak, ami miatt esetleg idő előtt szükség lehet egy új napszemüvegre.

Ezzel a gyártók is tisztában vannak, még a nagy világmárkák képviselői is figyelnek arra, hogy elérhető árú, gyermekeknek szánt modellekkel is tarkítsák a termékpalettát. Ezek minősége nem marad el a felnőtteknek szánt termékekétől.

UV EXTRA: A dioptriás, látásjavító szemüvegek lencséire is kérik az UV szűrő bevonatot?

Sipos Anita: Miközben a napszemüvegeknél egyre tudatosabbak, addig az optikai szemüvegek esetében nagyobb szükség van a szakembereink segítségére, meggyőző képességére. A gyermekeknek szánt lencsék különleges (vékonyított), a hagyományosnál rugalmasabb anyagból készülnek és eleve rendelkeznek valamilyen mértékű UV szűrő képességgel. De ez nem elegendő – nem feltétlenül nyújt 100% biztonságot optikai szemüveglencsék esetében. Emiatt szakértőink segítenek a szülőknek tájékozódni, melyik szemüveglencse lehet a legjobb, milyen szükséges réteg kerülhet a lencsékre, ami által az száz százalékos védelmet nyújt. 

UV EXTRA: Milyen egy igazán jó gyermek napszemüveg?

Sipos Anita: Ahogy már említettem száz százalékos UV szűréssel kell rendelkezzen, ahogy minden jó minőségű napszemüvegnek. Legyen könnyen állítható, nehezen törjön és legyen nagyon kényelmes. A gyermekek ugyanis csak akkor viselik szívesen a napszemüvegüket, ha az valóban kényelmes és komfortosan érzik benne magukat. Ezért azt javasoljuk, hogy a gyermek mindig próbálja fel a napszemüveget mielőtt a szülők megvásárolják, ez nem pulcsi, hogy felhajtjuk az ujját és majd belenő. Az első pillanattól kényelmesnek kell lennie és akkor igazi megelégedéssel viseli a gyermek. 

Arra is érdemes figyelni, a megfelelő szárhosszúság mellett, hogy rugalmas alapanyagú legyen a keret, és az orrtámasznál is tökéletesen illeszkedjen, mert csak így garantálható, hogy izzadás esetén ne csúszkáljon. És ami meglepő, de napi tapasztalat, hogy plusz vonzerő, ha van színben harmonizáló tok hozzá és törlőkendő. Az utóbbit inkább a szülők, de a menő tokot a gyerekek is keresik, szeretik. De itt is lényeges szempont az ár-érték arány, erre figyelnek a családok a vásárláskor.

UV EXTRA: A forma nem számít?

Sipos Anita: A kicsiknél kevésbé. A tinédzserek esetében már más a helyzet, ők sokszor keresik az általuk követett influenszereken látott modelleket. Az nagyon rossz megoldás, ha a tizenegy-két éves fiatalok felnőtt napszemüveget viselnek, mert nagy lehet az arcukra. És szemüveg viselésnél nagyon fontos, hogy az az arcformához passzoló, méretben is ideális legyen. A népszerű napszemüveg márkák gyártói is tisztában vannak ezekkel az igényekkel és a klasszikus vagy éppen felkapott modelljeiket kisebb méretben is kínálják. Ezzel biztosítva azt, hogy a kamaszok is egyszerre viselhessenek divatos, kényelmes és megfelelő UV sugárzás elleni védelemmel ellátott napszemüvegeket. 

A megfelelő napszemüveg megtalálásához kérjen szakértő segítséget, keressen fel egy optikát, ne bízzon meg akármiben ha gyermeke szeme világa a tét!