Homoki Imre a Magyar Látszerész Szövetség alelnöke egy UV sugárzást mérő berendezés segítségével összehasonlította, hogy mekkora a terhelés zárt helyen, árnyékos területen és a napon a szabadban. Az értékek megdöbbentőek. Még bent 5 alatti értéket mért a készülék, addig árnyékos utca részen 30-40 J/nm-t, a tűző napon pedig 400 feletti értéket mutatott a berendezés. Ebből is látszik, hogy muszáj védekeznünk, hogy fontos a lehető legtöbb emberhez eljutni az UV Extra kampánnyal. 

UV Extra: Elképesztőek az adatok, amelyeket mért a berendezés! De mit jelent ez a gyakorlatban?

Homoki Imre: Azt, hogy egy jó szalmakalap és egy megfelelően szűrő napszemüveg nélkül nem szabad napra menni egyetlen percre sem. A szem és a szemkörnyéki bőr hatalmas terhelésnek van kitéve, nem hagyhatjuk védelem nélkül. Főként nem a gyermekeknél, hiszen ők még sérülékenyebbek, ahogyan a frissen műtött szem is sokkal érzékenyebb az UV sugárzásra, sőt bizonyos gyógyszerek is kitetté teszik szervezetünket a fény káros hatásaival szemben.

UV Extra: Hogyan védhetjük meg a legkisebbeket?

Homoki Imre: Azt minden szülő tudja, hogy a gyerekek nem arról híresek, hogy nyugodtan viselik a segédeszközöket. Éppen ezért érdemes felkészíteni a gyermeket és a szemüveget is arra, hogy folyamatosan hordani kell a játszótéren, a strandon, de még a kertben is. 

UV Extra: Mit tehetünk azért, hogy könnyebben megszokják, szívesebben viseljék a gyerekek a szemüveget?

Homoki Imre: Ha eleve szemüveges a gyerek, akkor könnyebb a dolgunk, hiszen elég, ha olyan lencsét választunk a látásjavító szemüvegébe, ami UV szűrős és teljes védelmet ad. Vannak fényre sötétedő darabok és olyanok is, amelyek nem színezettek, de védenek.
Egy fokkal nehezebb a helyzet, ha egyébként jól látó gyermekkel kell megszoktatnunk, hogy a napos időszakban folyamatosan viselje a napszemüveget. De ez sem lehetetlen. Épp a múlt héten járt nálunk a szaküzletben egy család, egy év körüli gyermekkel. Felpróbált a kicsi több modellt is, az egyik annyira megtetszett neki, hogy vissza sem akarta adni. Ebből is látszik, hogy nagyon fontos bevonni őket a választásba és felpróbáltatni, még az ilyen apróságokkal is a napszemüveget.

UV Extra: Mikor érdemes elkezdeni a napszemüveghez szoktatást?

Homoki Imre: Mielőbb. Én azt szoktam javasolni, hogy még babakocsis korban, egy éves kor körül kezdjék el szoktatni a gyereket ahhoz, hogy szemüveget hord. Nekik persze még kell mellé a simlis sapka és a napernyő, hiszen bármikor lekaphatják a fejükről a szemüveget, de ha ebben az életkorban hozzászoknak, később nem lesz nehéz rávenni őket, hogy ilyen módon védjék a szemüket.

UV Extra: Milyen napszemüveg alkalmas a legkisebbek számára?

Homoki Imre: Fontos, hogy kényelmes viselet legyen, ezért is kell felpróbálni vásárlás előtt. Lényeges, hogy rugalmas anyagú kerete legyen. De a fazon és a lencse színe bármilyen lehet, amit a viselője komfortosnak tart. Ez nem függ életkortól és általános szabály sincs arra, hogy melyik a jobb. Egyéni érzékelés kérdése kinek milyen színű lencse felel meg. A legnépszerűbbek a zöldes és szürkés árnyalatok. De éppen az egyedi igények miatt mindig érdemes optikai szaküzletben vásárolni. 

UV Extra: Miért jobb, mint a fast fashion üzletek választékából venni egyet? Jobban szűrnek?

Homoki Imre: Elvileg minden ma forgalomba kerülő napszemüveg szűri az UV-t. De a ruhaüzletekben mindössze arról győződhetünk meg, hogy jól áll-e a keret színe és formája az arcunkhoz. Az optikus pedig abban is tud segíteni, hogy az adott tevékenységhez, az általunk használt látásjavító eszközhöz milyen napszemüveget válasszunk. Mondok néhány példát. Ha valaki tájfutó, sokat tartózkodik félárnyékos helyeken, akkor érdemes kipróbálnia a sárgás lencséket. Strandoláshoz azonban ez biztosan nem lesz komfortos. Vagy ha valaki szereti váltogatni a napszemüvegeit és nyaraláshoz is becsomagol hármat, négyet, akkor neki a dioptriás napszemüveg vagy a fényre sötétedő lencse, bármilyen remekül működik mindkettő, nem jó megoldás. Számára inkább az egy napos kontaktlencséket és a sima, nem dioptriás napszemüvegeket ajánljuk. A motorosoknál még a szemüveg szárának alakja és vastagsága is fontos szempont.
De egy szakember azt is tudja, hogy a hunyorgásra hajlamos vásárló boldog lesz, ha hunyorgás gátlóval ellátott darabot kap és javasolni fogja a tükrös lencséket, azoknak akik vízpartra készülnek, hiszen ezek még nagyobb mértékben verik vissza a sugarakat.
Vagyis az optikai szaküzletben segítenek abban, hogy megalapozott döntést hozzunk és biztosan a megfelelő darabot válasszuk. 

A jó napszemüveg tehát, nem kizárólag divatcikk, hanem egy olyan eszköz, ami hosszú távon képes védeni a szemünk épségét. Éppen ezért érdemes olyan szakember segítségét kérni a választásban, aki nemcsak a keret színét és formáját tudja megítélni, hanem a lencse tulajdonságait is ismeri, sőt olyan megoldásokat is javasolhat, amelyekről laikus vásárlók nem is hallottak.