Az UV Extra kampányt a Magyar Látszerész Szövetség minden nyáron azért indítja, hogy felhívja a figyelmet a szem védelmének fontosságára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az már átment a köztudatba, hogy a bőrt védeni kell a nap káros sugaraitól, de az a tény, hogy az UV sugárzás a szemet is jelentősen terheli, kevésbé közismert. Az idén a gyermekek, illetve az ő szemük védelme áll a középpontban – emelte ki Szabadi Zsolt a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

UV EXTRA: Miért épp a gyerekek?

Szabadi Zsolt: Egyfelől, mert ők azok, akik lelkesen futkároznak, akár délben, a medence partján és nem gondolnak a védekezésre, az UV sugárzás pedig egyre magasabb. Az én gyermekeim néhány napja felhős időben pirultak meg, egy délutáni játszóterezés során. A káros sugárzás magas, így rövid idő alatt is bajt okozhatnak a nap sugarai.

Másfelől a mai iskolások, de még az ovisok is, sokkal több időt töltenek a szemet terhelő tevékenységekkel –  tévézés, számítógépes játékok – mint akár a 20-30 évvel ezelőtt születtek, gondoljunk csak a karantén időszakra, amikor az oktatás is úgy zajlott, hogy monitor előtt ültek a gyerekek.

És a harmadik  érv az  volt a döntés mellett, hogy a sugárzás, bár időszakonként különböző mértékben, de folyamatosan ér bennünket, így az ártalmai lassan, de biztosan megjelennek. 

A gyermekkorban kapott UV terhelés nem akkor fejti ki káros hatását, hanem több év múlva. Éppen ezért kiemelten fontos a legifjabbak látásának védelme, hiszen ők lesznek legtovább kitéve a káros hatásoknak, amit csak az idejében elkezdett védekezéssel tudunk csökkenteni. 

 

UV EXTRA: Hogyan lehet jól védekezni a nap káros sugarai ellen?

Szabadi Zsolt: Egyfelől fontos „a fizikai védelem első sora”, vagyis az, hogy maradjunk árnyékban, viseljünk karimás vagy sildes sapkát. A második pedig, és talán ez még fontosabb, hogy valódi védelmet nyújtó napszemüveget viseljünk, mert csak ez képes megszűrni a káros sugarakat, óvni a szemet és a szemkörnyék érzékeny bőrét.

UV EXTRA: Milyen egy jó napszemüveg?

Szabadi Zsolt: A minimum, amit minden napszemüvegnek tudnia kell, három pontban összefoglalható. Az első és legfontosabb, hogy a napszemüvegnek száz százalékos UV védelmet kell biztosítania. Ebben nincs kompromisszum. A második, hogy legyen torzításmentes, hiszen így lehet benne biztonságosan közlekedni, mozogni, akár sportolni. A harmadik pedig, hogy a mérete legyen olyan, hogy a szem környékét is óvja. Nem kell oversize-nak lennie, de a túl kicsi lencsék mellett esélyt adunk a káros sugárzásnak. Mindezt garantáltan megkapja az, aki optikai szaküzletben, optikusnál veszi meg a napszemüvegét (is), hiszen ezekben az üzletekben csak megfelelő minőségű termékek kerülnek a pultokra. 

EXTRA: És mi kell még, ha gyermekeknek szánjuk a szemüveget?

Szabadi Zsolt: Az alapvető elvárások, a fenti három pont mellett, a legkisebbek számára készült daraboknál fontos az is, hogy ne a dizájn, hanem a funkció legyen a kiválasztás első számú szempontja.

Mindenképpen olyan modellt vegyünk, ami követi a fej formáját, sőt én javasolni szoktam, hogy mindenképp legyen hozzá gumis fejpánt vagy valami hasonló rögzítő, így garantáltan nem repül el, nem veszíti el a gyermek.

Érdemes olyan keretet választani, aminek rugalmasabb, lágyabb anyaga van. Ezek nehezebben törnek és egy esés esetén nem okoznak bajt.

És gyakorló édesapaként még egy jó tanács: engedjük, hogy a gyerek beleszóljon a keret kiválasztásába. Sok színes, számukra is vonzó darab van ma az optikák kínálatában és ha a gyerek maga dönthet, nagyon szívesen viseli a napszemüveget, így már 3-4 éves korban, könnyen kialakítható az a jó gyakorlat, hogy ha kilépünk nyáron a napra, akkor máris az orrunkra teszünk egy napszemüveget. 

 

Élvezzük a nyarat okosan, legyünk védettek az UV EXTRA mértéke ellen!