A verőfényes napsütésért télen és nyáron is rajongunk. Bár az UV-sugárzás veszélyei miatt a nyaralásra indulók kétharmada vásárol bőrvédő készítményeket, a látásukért sokkal kevesebben aggódnak. Az egészségügyi felmérések adatai szerint a felnőttek 46 százaléka csak akkor visel napszemüveget, ha süt a nap, 12 százalékuk pedig még akkor sem. És csupán minden második szemüvegvásárló igényli a 100%-os UV-védelmet nyújtó termékeket. Még
rosszabbak az adatok, ha a gyermekeknek választott szemüvegekről van szó, holott a kicsik látása sokkal érzékenyebb. Az éves UV-sugárzás mennyiség a hivatalos adatok szerint 1990 óta nagyot nőtt. A mért maximumok évente 2-6 százalékkal voltak magasabbak, vagyis az UV-terhelés az elmúlt 25 évben másfélszeresére, egyes helyeken négyszeresére nőtt. Bár az UV-sugárzás megszűrésében szerepet játszó ózonréteg vékonyodása lassult, még nem állt meg, és az UV-sugarak hozzájárulhatnak a szürkehályog kialakulásához. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak fentről ér bennünket UV-terhelés. Nyaralás idején a víz felülete az UV-sugarak 100%-át, míg a tengerparti homok és a városi beton az UV-sugarak 25%-át veri vissza, és ez a szokásosnál is sokkal nagyobb UV-terhelést jelenthet a szemünk számára.

TIPP

A szemüveglencsék színe nem befolyásolja az UV-védelmet. 
Az UV-t szűrő, színtelen optikai lencsék is képesek a 100%-os védelemre.

Ijesztő változások

Érdemes tudni, hogy többféle UV-sugárzás is létezik, és ezek eltérően hatnak az egészségünkre. Az UV-A sugarak – amelyek szinte szűrés nélkül jutnak el a szem belsejébe – felelnek a makula degeneráció nevű elváltozásért. Az UV-B sugarak szűrésében meglehetősen jó a szaruhártya és a szemlencse, azonban éppen ezért ezek a legveszélyeztetettebbek, mivel akár meg is éghetnek. Az UV-C sugarakat az Föld légköre többségükben kiszűri.

Látásunk védelme

Az túlzott UV-terhelés nem érezhető azonnal. Ha a szaruhártyánk égést szenvedett, annak tünetei a napozás után csak 6-12 órával jelennek meg, fényérzékenység, könnyezés formájában, illetve olyan érzést keltve, mintha valamilyen idegen anyag került volna a szemünkbe. A fiatal korban bennünket érő, nagy mennyiségű UV-sugárzás gyakran hozzájárulhat a korai szürkehályog
kialakulásához, amely a szemlencse tiszta látást akadályozó elhomályosodásával jár. Érdemes tudni, hogy a 0-11-ig terjedő UV-skálán már a 3-mas erősséggel jelzett, enyhe UV-sugárzás esetén is érdemes folyamatosan 100% UV-védelmet biztosító szemüveget viselnünk.

AZ UV CONTROL LENCSÉK ELŐNYEI

 

Megóvják a szem körüli bőrt az UV-sugárzás okozta öregedéstől 

Megóvják a szemet a káros UV-sugaraktól 

Megvédenek az UV-sugárzás okozta szempanaszokkal
és szembetegségekkel szemben