Erre a kérdésre nem is egy válaszunk van! Az elmúlt évezredekben ugyanis számtalan korban és kultúrában használtak színes lencséket.  De nem mindig a nap ellen és korántsem a mai formájukban. Leírjuk a tényeket és mindenki eldöntheti kit tart úttörőnek a napszemüveg viselésben.

Az úttörők

A történelem előtti időkben az inuitok voltak az elsők, akik igyekeztek óvni szemüket a vakító napsugaraktól. Az északi nép számára fontos volt, hogy a havas, napos tájon se kapjanak hóvakságot, ezért egy lapított, rozmárcsontból készült eszközzel óvták szemüket. Ez azonban még nem színezett lencse volt, csupán csökkentette a szemet érő terhelést.

Ősi kínai szokások

A mai értelemben vett napszemüvegekhez sokkal közelebb álltak azok az eszközök, amelyeket a 12. századi Kínában alkalmaztak. A módosabb réteg előszeretettel viselt csiszolt, füstös kvarcot szeme előtt. Ez a csontnál közelebb áll ugyan a mai napszemüvegekhez, de az elsődleges funkciója nem a védelem volt! Arra is használták, hogy elrejtsék a szemet és ezzel érzéseiket egy-egy találkozó során. Szóval a napszemüvegben pókerezők valójában egy ősi kínai szokást követnek.

A rómaiak se maradhatnak ki

Persze az ókori Róma is magának követelheti az első napszemüveg címet, hiszen megírták a birodalom krónikásai, hogy a rettegett Nero császár csiszolt drágaköveken keresztül nézte a gladiátorok harcát, nehogy a napfény miatt lemaradjon a véres csata egy izgalmas részletéről.

Az első színezett lencsékről 1752-ben olvashattak az érdeklődők, egy James Ayscough nevű úr árult kék és zöld lencséket. Ám ő sem a napvédelem miatt ajánlotta termékeit, a cél a látás javítása volt, úgy gondolta, hogy a színes lencsékkel jobban láthatják a kontúrokat azok, akiknek látása javításra szorult.

Divatdiktátorok kora

Az 1800-as években is kaphatók voltak fekete, sötét kék és zöld lencsék, de nem lett népszerű a viselésük. Az 1900-as évek és persze a divatdiktátor Hollywood hozta meg a népszerűséget ennek a holminak, ami legalább annyira divatdarab, mint az amennyire fontos eszköze szemünk védelmének.

Elindul a tömeggyártás

A huszadik században már töretlenül nő a viselők száma és persze ezzel együtt fejlődik a technológia is, ami garantálja, hogy a napszemüveg ki tudja szűrni a káros sugarakat. A tömeggyártás 1929-ben, Amerikában indult meg, Sam Foster volt az első, aki nagyüzemben készített napszemüvegeket.
Az ipari termelés elindulásánál is fontosabb dátum, legalábbis szemünk egészsége szempontjából, 1936. Ebben az évben állt elő Edwin H. Land a polarizált napszemüveg ötletével és prototípusával.

A híres pilóta fazon legendája

Az első legenda is megszületett a 20 század első felében. A II. világháborúban kezdték el gyártani és viselni azt a pilóta szemüveget, melynek fazonja ma is változatlan és gyártója is ugyanaz 2019-ben mint 1943-ban volt.

Ami viszont jelentős különbség a 75 évvel ezelőtti darabokhoz képest, hogy a káros UV sugarak szűrésének képessége ma már elengedhetetlen tényező, ha napszemüvegről van szó. Az ózonréteg elvékonyodásának hatására a Föld felszínére jutó ultraibolya sugárzás jelentősen nőtt, a napsugarak pedig a szemkörnyéki bőrt és magát a látást is igencsak károsíthatják!

Extra terhelés – Extra védelem

Valóban érdemes jó minőségű napszemüveggel védekeznünk, hiszen az UV védelmen túl fontos, hogy csökkentsük a szembe jutó fény erősségét, szemüvegünk egyenletesen szűrje a különböző színeket, és ne torzítson. Ezeket a darabokat ne a piacon keresd, hanem a szakértő optikákban!
Most ingyenes UV szaktanácsadással várunk a résztvevő üzletekben, kattints a keresőre!