Az ultraibolya(UV) sugárzás a napfény láthatatlan, rövid hullámhosszú sugárzása. A Földet érő UV nagy részét az ózonréteg kiszűri, de az atmoszféra ózontartalmának csökkenésével az átjutó UV sugárzás mennyisége egyre nő. Egészségkárosító szempontból az UV-B sugárzás a legnagyobb jelentőségű.

A szemet érő nagy mennyiségű UV rövid- és hosszú távú károsító hatást fejt ki.

Hosszú távon lassan és fájdalommentesen vezet a látás romlásához, vagy rosszindulatú elváltozások megjelenéséhez. Rövid, de erőteljes behatása pedig fájdalmas gyulladásokat, hirtelen látásromlást okozhat.

A szemgolyó egyes rétegein áthaladva és azokban elnyelődve más és más kórképeket hoz létre.

A szemhéjak bőrén jóindulatú kinövések és rosszindulatú bőrdaganatok pl. basalioma alakulhat ki, melyek sebészi eltávolítást igényelnek.

A szaruhártyát elérve többnyire kiszűrődik a sugárzás, de magas UV terhelés mellett pl. tükröződő felületekről (, mint víz, homok, vagy hó) visszaverődve ereje koncentráltabban érvényesül, roncsoló hatása fokozódik, a szövetekben fájdalmas gyulladást okozhat. Ilyenkor a szem rendkívül fényérzékeny, a páciens szúrást, bökést, idegentest érzést, homályos látást tapasztal, szemét alig tudja nyitni.

A mesterséges fényforrások, mint pl. a hegesztőfény, vagy szolárium szintén bocsátanak ki UV fényt és használatuk során ugyanúgy megégethetik a szem felszínét(szemhéjak, szaruhártya, kötőhártya), mint ahogy a Nap sugarai.

A hosszabb idejű UV hatásnak kitett kötőhártyán megvastagodások, degenerációk jelenhetnek meg. A pterygium(kúszóhártya) eleinte esztétikai elváltozás, de idővel háromszög alakban a szaruhártya felé húzódik és a pupilla területét elérve a látást akadályozza. Mielőbbi sebészi eltávolítása javasolt.

A szemlencsét elérő tartós UV-sugárzás cataracta(szürkehályog) korai kialakulásához vezet. A szemlencsében egyre több homály keletkezik, ami akadályozza a látást. A megoldása sebészeti. A műtét során az elszürkült lencsét eltávolítják és a helyére UV védelemmel ellátott műlencsét ültetnek be.

A szaruhártyában és a szemlencsében el nem nyelődő fény eléri a retinát(ideghártyát) és abban visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezet.

Ha az éleslátás központjára, a maculára(sárgafolt) fókuszálódik, abban kóros szabadgyök felszabadulást okoz. A sejtek visszafordíthatatlanul elhalnak, a látás romlik, a látótérben centrális folt jelenik meg és ezzel látásvesztést eredményez. Ez a hosszútávú következmény a maculadegeneráció. Erőteljes rövid behatás következtében (pl. olvasás napon napszemüveg nélkül) pedig akut gyulladás keletkezhet az éleslátás helyén, akár maradandó látáskárosodással.

A szivárványhártyán és a látóhártyán is lehetnek pigmentált elváltozások, anyajegyek. Az UV sugárzás hatására ezekből melanoma alakulhat ki, ami az UV terhelés szemet ért legsúlyosabb, rosszindulatú, életet veszélyeztető betegsége. Szemészeti vizsgálat során korai stádiumban is felismerhető.

Egyes gyógyszerek is fokozhatják a napfény hatására kialakuló látáskárosodás veszélyét. Pl. fogamzásgátlók, nyugtatók, antibiotikumok, vízhajtók… Szedésük mellett fokozott UV védelemre van szükség.

A gyermekek szeme a legveszélyeztetettebb, mivel szöveteik még kevesebb UV sugárzás kiszűrésére képesek.

Az egészséges felnőtt emberi szem rendelkezik saját védelmi rendszerrel, de korral a belső napszemüvegként működő antioxidánsok mennyisége csökken. Részben helyes étrenddel, táplálék kiegészítőkkel gondoskodhatunk az utánpótlásról.

Ugyanakkor a szemet ért UV behatások megelőzésének leghatékonyabb módja, ha egészen fiatal kortól UV-szűrős napszemüveget (UV szűrős kontaktlencsét) viselünk és rendszeres szemészeti vizsgálaton veszünk részt.

Napszemüveg vásárlásánál pedig minden esetben megbízható forrást keressünk, ahol szakemberek segítik a legmegfelelőbb segédeszköz kiválasztását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ha szeretne értesülni legfrissebb híreinkről, kampányainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.