A fény látható és láthatatlan tartománya egyaránt hat szemünkre. Az ártó sugarak a láthatatlan tartományba tartoznak és védekezés nélkül komoly, tartós látásromlást is okozhatnak. Megfelelő lencsékkel azonban a kockázat minimálisra csökkenthető.

UVA, UVB vagy UVC?

Az ultraviola sugarak közül az UVA a legártalmasabb szemünkre. Ahogyan az UVB és UVC, úgy ez is a rövid hullámhosszú sugarak közé tartozik. Nemcsak a napfény, hanem a szoláriumok, vagy a hegesztés során keletkező ívfény is tartalmazza. Legnagyobb terhelést azonban a Nap jelenti, hiszen folyamatosan ki vagyunk téve hatásának.

Védd magad!

A Földre érkező sugárzást a légkörben lévő ózonréteg szűri, de sajnos ez a funkció, az ózonréteg elvékonyodásával folyamatosan gyengül. Ausztráliában, mivel a déli félteke még inkább érintett a problémával, kutatásokat végeztek, melyek igazolták, hogy egyes, a napsugarak káros hatásával összefüggésbe hozható szembetegségek aránya növekszik. Ennek oka pedig egyértelműen a légkörön átjutó sugárzás mennyiségének emelkedése.

A külső szűrő mellett a szemünk is igyekszik védeni magát, hogy a szem belső részeit a lehető legkevesebb káros hatás érje. Ám a növekvő sugárzás mennyiségéhez nem tud alkalmazkodni. Ezért azok, akik nem védik szemüket megfelelő lencsékkel gyulladásra, látásromlásra, sőt akár szürkehályog kialakulására is számíthatnak.

 

Napszemüveg, de milyen?

Ma már szinte minden, a kereskedelmi forgalomban elérhető napszemüveg véd a káros sugaraktól. A kérdés, hogy milyen mértékben óvja szemünket. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelő védelmet biztosít érdemes optikushoz fordulni.

Többféle megoldás is létezik arra, hogy óvjuk látásunkat. A napszemüvegek lehetnek szűrő réteggel ellátottak, vagy készülhetnek eleve olyan lencsékkel, amelyek kiszűrik a Nap káros sugarait. Bár mindkét eljárás működik, a második szerencsésebb. A szűrő réteg ugyanis sérülhet a használat során, mikrorepedések keletkezhetnek rajta, így a napsugarak behatolnak a lencse mögé. Ezért tartósabb és biztonságosabb megoldás, ha eleve a lencse szűr. Ezen belül is a polár lencse a legjobb megoldás, a lencsék Rolls Royce-a.

Segítség, szemüveges vagyok!

Sokan ütik el azzal a napszemüveg kérdést, hogy ők nem viselhetnek, mert látásjavító szemüveget hordanak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy védelem nélkül marad a szemük. Ugyanis a látásjavító lencsék is készülhetnek olyan anyagból, ami képes megszűrni az UV sugarakat. Vagyis nem kell feltétlenül napszemüveget viselni, hogy tökéletes védelmet nyújtsunk a szemünknek. Minden lencse, amin nem jutnak át a 400 nanométernél kisebb sugarak véd, a színétől függetlenül.

Sötét legyen?

A lencse színe nem határozza meg, hogy mennyire hatékony védelmet nyújt. A sötétebb lencsék sokkal inkább komfort érzetünket növelik, mivel a fény mennyiségét teszik elviselhetőbbé szemünk számára, de a káros sugarakat nem iktatják ki. Legyen bármilyen színű vagy akár fényre sötétedő a lencse, lehet jó megoldás és haszontalan is.

Hordhatom vagy sem?

Ha bizonytalan forrásból származik a napszemüveg vagy épp régi, esetleg egyéb kétségeink merülnek fel, érdemes optikussal konzultálni. Egyfelől, mert az UV Extra kampányban részt vevő üzletekben biztosan be tudják mérni az adott eszközt, így kiderül biztonsággal viselhető-e. Másfelől a szakemberek segítenek abban, hogy ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb megoldást, legyen az szűrővel ellátott látásjavító szemüveg, vagy épp polár lencsés napszemüveg.

Mert fontos a látásunk.

Köszönjük Homoki Imrének a kiskőrösi Fókusz Optika vezetőjének, hogy szakértelmével segítette a cikk létrejöttét.